Zien, doen & beleven met natuur -en boerderij educatie (kosteloos)Met natuur -en boerderij educatie brengen we stad en platteland dichter bij elkaar. Kinderen leren op jonge leeftijd hoe een boerderij in elkaar zit en wat ervoor nodig is om zuivel te produceren.

Wij zijn een gecertificeerde educatie boerderij en verzorgen interactieve educatielessen voor ZuivelNL en Vockestaert. Basisscholen uit de regio kunnen kosteloos een natuur -en boerderij educatieles aanvragen voor de groepen 1 tot en met 8. De lessen vinden plaats in maart, april, mei, juni, september, oktober en november.

Wij zijn aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Wij voldoen aan de eisen die het Platform Boerderij Educatie Nederland stelt aan educatie boerderijen. Met hoofd, hart en handen beleven en leren de kinderen in 2 uur meer, dan een hele dag in de schoolbanken. Bekijk ook het filmpje over het boerderijbezoek van Boerderijeducatie Nederland.

Doelgroepen

 • PO groep 1/2
 • PO groep 3
 • PO groep 4
 • PO groep 6
 • PO groep 7
 • PO groep 8
 • Voortgezet Onderwijs
 • MBO

Disciplines

 • Dieren (koeien, kippen, konijnen, paard, ponies, katten, hond)
 • Duurzaamheid (kringloopboerderij, warmtewinning uit melk, zonne-energie, led verlichting in de stal, klimaat beheersing in de stal met stalgordijnen, hergebruik van afvalwater)
 • Natuur (vogels, grassen, bloemen, wildlife in de polder)
 • Voeding (welke (zuivel)producten kun je van van melk maken? Welke belangrijke bouwstoffen bevat melk? Bijv. workshop boter maken)
 • Techniek (melkrobots, landbouwmachines en tractoren)
 • Water (slootopdracht en/of uitleg bij de waterberging in de Woudtse polder)

Duur

Ongeveer 2 uur

Lesmaterialen

Lesmaterialen ter voorbereiding van een excursie zijn voor alle doelgroepen zijn gratis online te bestellen door docenten.


        

Tijdens de rondleiding op de boerderij laten we de leerlingen gedurende ongeveer 2 uur zoveel mogelijk aspecten van de melkveehouderij zien, doen en beleven. We geven een interactieve rondleiding, waarbij we laten zien en ervaren hoe de zwartbonte dames zich laten melken en dat zij binnen of buiten kunnen zijn wanneer zij dit willen. Ook komen de kinderen te weten hoe wij de koeien verzorgen, wat we doen aan duurzaamheid, milieu en energie opwekken. In het voorjaar kunnen we vogelsspotten en een wateronderzoek doen. Tussendoor houden we een pauze en krijgen de kinderen een beker (fruit/chocolade) melk, voor de leerkracht en begeleiding is er koffie en thee. De volende onderdelen komen aan bod:

- Een kijkje bij de melkrobot,
- in de tractor zitten,
- koeien voeren en aaien,
- kalfjes aaien,
- aan de slag met een zonnecollector, zodat de kinderen zelf ervaren dat een zonnecollector een apparaat in werken kan zetten.
- weidevogels spotten met verrekijkers
- wateronderzoek met schepnetten, waterbakken en vergrootglas


Voor je het weet is de ochtend voorbij. Vragen als: Wat eet een koe? Hoe groeit het gras? Hoeveel melk geeft een koe? Hoe werkt zonne-energie? Hierop kunnen leerlingen aan het eind van de rondleiding feilloos antwoord geven. Het is voor veel leerlingen een leerzame en onvergetelijke ervaring.

Eventueel kunnen we aansluitend de polder in wandelen, om cultuurhisorie, natuur, agrarische bedrijvigheid en wateropvang ('berging') in het landschap te bekijken.

Leerkrachten van scholen buiten de regio Midden-Delfland, Vlaardingen, Schiedam, Delft, Den Haag en het Westland, kunnen een gratis boerderij excursie aanvragen bij Ria de Koning van ZuivelNL.

Leerkrachten van scholen uit de regio Midden-Delfland, Vlaardingen, Schiedam en het Westland, kunnen een gratis boerderij excursie aanvragen bij de ANV Vockestaert. Leerkrachten van scholen uit Delft kunnen terecht bij NME de Papaver voor een bezoek aan ons en leerkrachten van scholen uit Den-Haag bij NME Den-Haag.


Groep 5/6 (ZuivelNL & Vockestaert)

Bovenstaande rondleiding doen we ook met groep 5/6, we werken dan tijdens het bezoek met het lesmateriaal: 'Op de boerderij van Jet'. Dit boekje ontvangen de leerlingen tijdens het bezoek. De les kan voorbereid worden met de digi lessen die staan op Zuivelonline.
Groep 7/8 (Vockestaert)

Voor groep 7 / 8 maken we gebruik van de het lesmateriaal van 'Stilte naaste de Stad' van de Vockestaert. Er worden materialen op school gebracht om de educatieles voor te bereiden. Tijdens de educatieles op de boerderij gaan we in circuitvorm in groepjes aan de slag met het boekje 'Op bezoek bij de boer' en met o.a. materialen uit de leskist. Aanbod komen o.a. de volgende onderdelen: Melk - Kalfjes - Veevoer - Voergang en mest - Vogels rond de boerderij - Wat leeft er in de sloot - Rondje boerderij. Bij deze les zijn 6 begeleiders/ouders vanuit school nodig om de groepjes kinderen tijdens de opdrachten op de boerderij te begeleiden.


       


Boerderij educatie voor elke leeftijd

Ook voor de jongere basisschoolgroepen verzorgen wij boederij educatie lessen. Kleuters vinden het bijvoorbeeld ook een belevenis om bij ons langs te komen. Bestel als docent gratis lesmateriaal op boerderijeducatienederland.nl en boek een gratis bezoek bij ons of bij een andere educatieboerderij.


Hoe ziet een boerderij educatieles voor groep 1 t/m 4 eruit?

Een boerderij educatieles is voor elke groep van de bassischool mogelijk. We laten de leerlingen gedurende ongeveer 2 uur zoveel mogelijk aspecten van de melkveehouderij zien en beleven, afgestemd op de leeftijd van de kinderen. We geven een interactieve rondleiding. Tussendoor houden we een pauze en krijgen de kinderen een pakje melk, voor de leerkracht en begeleiding is er koffie en thee. Een kijkje bij de melkrobot, in de tractor zitten, in het hooi spelen, koeien voeren, kalfjes aaien, voor je het weet is de ochtend voorbij. Het is voor veel leerlingen een leerzame en onvergetelijke ervaring.Schoolreisje

Een boederijbezoek kan ook als (gratis) educatief schoolreisje voor een ochtend of een middag! Neem contact op voor de mogelijkheden. We kunnen een boerderijbezoek eindeloos uitbreiden met bijvoorbeeld een: slootonderzoek, een wandeling door het weiland, zelf boter maken, kalfjes de fles geven, picknicken in het weiland, slootje springen, etc. etc.Gratis brochures en digitale lesmaterialen

Gratis brochures en lesmaterialenbij Zuivelonline.

Educatieve website over zuivel in Nederland: Nederland draait op zuivel.  

Erg leuke Digibordlessen over melk(veehouderij).

Agrarische educatie bij Het Kleine Loo.

Filmpje over een ochtend op een boerderij zoals die van ons.

Filmpje over melken met de melkrobot.

Filmpje over wat een koe nodig heeft om melk te kunnen geven.

Filmpje over Vrij Keuze Weidegang zoals dat bij ons gebeurt.

Filmpje met een impressie van een rondleiding op ons bedrijf.

Aflevering van Klokhuis over de weg van melk naar boter.

Hoe zorgt de melkveehouder voor de natuur?

Vraag het aan de boer.

Klik hier als je je spreekbeurt wilt houden over het boerenleven.

Kijk voor nog veel meer (gratis) lesmaterialen op boerderijeducatienederland.nl

of op de website - Nederland draait op zuivel -, hierop worden vele vragen over de zuivelsector beantwoord.


Beleef koeien van dichtbij

Hoe worden koeien gemolken?

Hoe werkt zonne-energie?


Rondleiding met Picknick voor KDV / BSO

Laat de kinderen beleven hoe het is op een 'echte boerderij'. Ervaar de rust, de ruimte, de natuur tijdens een picknick in het weiland. Voor kinderdagverblijven/BSO verzorgen wij rondleidingen waarna het mogelijk is om midden in het weiland of in de boerenschuur te picknicken. Stuur ons een emailbericht voor meer informatie.

Contact

Per fiets

Wij zijn zeer centraal gelegen en daardoor voor de hogere basisschool groepen goed bereikbaar per fiets:

Naaldwijk, Poeldijk en Rijswijk =                         30 min. fietsen
Wateringen, Wateringseveld en Kwintsheul = 20 min. fietsen
De Lier en Den Hoorn =                                       15 min. fietsen

Raadpleeg ANWB routeplanner (fiets) of Google map (fiets) voor de exacte route.


Openbaar Vervoer

Wij zijn bereikbaar met bus 32 vanaf Delft Centraal station, perron G (bus rijdt via halte Reinier de Graaf gasthuis en Den Hoorn).

Een dagkaartje (heen en terug) voor kinderen van 4 tot 11 jaar kost 3 euro. De prijs voor een enkele reis voor volwassenen is E 1,83

De busrit duurt 10 minuten en het is 10 minuutjes wandelen vanaf halte 't Woudt naar onze boerderij (zie kaartje hierboven).