Gratis boerderij educatie via ZuivelNL of Vockestaert

Met boerderij educatie brengen we stad en platteland dichter bij elkaar. Kinderen leren op jonge leeftijd hoe een boerderij in elkaar zit en wat ervoor nodig is om zuivel te produceren.
Wij zijn een gecertificeerde educatie boerderij die voor ZuivelNL interactieve educatielessen verzorgt. Basisscholen uit de regio kunnen een gratis boerderij educatieles aanvragen bij ZuivelNL voor de groepen 3 tot en met 8. De lessen vinden plaats in april, mei, juni, september, oktober en november.
Wij zijn aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Wij voldoen aan de eisen die het Platform Boerderij Educatie Nederland stelt aan educatie boerderijen. Met hoofd, hart en handen beleven en leren de kinderen in 2 uur meer, dan een hele dag in de schoolbanken.
Hoe ziet een boerderij educatieles eruit?
Groep 7/8 (ZuivelNL)
Voorafgaand aan het bezoek bezorgt ZuivelNL het boekje 'Natuurlijk Zuivel' bij de school die op bezoek komt. Met dit boekje kan de les voorafgaand aan het bezoek in de klas voorbereid worden.
Tijdens de rondleiding op de boerderij laten we de leerlingen gedurende ongeveer 2 uur zoveel mogelijk aspecten van de melkveehouderij zien, doen en beleven. We geven een interactieve rondleiding, waarbij we laten zien en ervaren hoe de zwartbonte dames zich laten melken en dat zij binnen of buiten kunnen zijn wanneer zij dit willen. Ook komen de kinderen te weten hoe wij de koeien verzorgen, wat we doen aan duurzaamheid, milieu en energie opwekken. Tussendoor houden we een pauze en krijgen de kinderen een beker melk, voor de leerkracht en begeleiding is er koffie en thee. De volende onderdelen komen aan bod:
- Een kijkje bij de melkrobot,
- in de tractor zitten,
- koeien voeren,
- kalfjes aaien,
- aan de slag met een zonnecollector, zodat de kinderen zelf ervaren dat een zonnecollector een apparaat in werken kan zetten.
Voor je het weet is de ochtend voorbij. Vragen als: Wat eet een koe? Hoe groeit het gras? Hoeveel melk geeft een koe? Hoe werkt zonne-energie? Hierop kunnen leerlingen aan het eind van de rondleiding feilloos antwoord geven. Het is voor veel leerlingen een leerzame en onvergetelijke ervaring.
Eventueel kunnen we aansluitend de polder in wandelen, om cultuurhisorie, natuur, agrarische bedrijvigheid en wateropvang ('berging') in het landschap te bekijken.
Leerkrachten kunnen een gratis boerderij excursie aanvragen bij Ria de Koning van ZuivelNL.
Groep 5/6 (ZuivelNL & Vockestaert)
Bovenstaande rondleiding doen we ook met groep 5/6, we werken dan tijdens het bezoek met het lesmateriaal: 'Op de boerderij van Jet'. Dit boekje ontvangen de leerlingen tijdens het bezoek. De les kan voorbereid worden met de digi lessen die staan op Zuivelonline.
Groep 7/8 (Vockestaert)
Bij de rondleiding met groep 7/8 voor de Vockestaert maken we gebruik vande educatie materialen van 'Stilte naaste de Stad'. Er worden materialen op school gebracht om de educatieles voor te bereiden. Tijdens de educatieles op de boerderij gaan we in circuitvorm in groepjes aan de slag met het boekje 'Op bezoek bij de boer' en met o.a. materialen uit de leskist. Aanbod komen o.a. de volgende onderdelen: Melk - Kalfjes - Veevoer - Voergang en mest - Vogels rond de boerderij - Wat leeft er in de sloot - Rondje boerderij. Bij deze les zijn 6 begeleiders/ouders vanuit school nodig om de groepjes kinderen tijdens de opdrachten op de boerderij te begeleiden.