Zien, doen & beleven met natuur -en boerderij educatie (kosteloos)Met natuur -en boerderij educatie brengen we stad en platteland dichter bij elkaar. Kinderen leren op jonge leeftijd hoe een boerderij in elkaar zit en wat ervoor nodig is om zuivel te produceren.

Wij zijn een gecertificeerde educatie boerderij en verzorgen interactieve educatielessen voor ZuivelNL en Vockestaert. Basisscholen uit de regio kunnen kosteloos een natuur -en boerderij educatieles aanvragen voor de groepen 1 tot en met 8. De lessen vinden plaats in maart, april, mei, juni, september, oktober en november.

Wij zijn aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Wij voldoen aan de eisen die het Platform Boerderij Educatie Nederland stelt aan educatie boerderijen. Met hoofd, hart en handen beleven en leren de kinderen in 2 uur meer, dan een hele dag in de schoolbanken. Bekijk ook het filmpje over het boerderijbezoek van Boerderijeducatie Nederland.

Doelgroepen

  • Basisscholen groep 1 t/m 8.

Disciplines

  • Dieren (koeien, kippen, konijnen, paard, ponies, katten)
  • Duurzaamheid (kringloopboerderij, warmtewinning uit melk, zonne-energie, led verlichting in de stal, klimaat beheersing in de stal met stalgordijnen, hergebruik van afvalwater)
  • Natuur (vogels, grassen, bloemen, wildlife in de polder)
  • Voeding (welke (zuivel)producten kun je van van melk maken? Welke belangrijke bouwstoffen bevat melk? Bijv. workshop boter maken)
  • Techniek (melkrobots, landbouwmachines en tractoren)
  • Water (slootopdracht en/of uitleg bij de waterberging in de Woudtse polder)

Duur: Ongeveer 2 uur

        

Groep 1 t/m 3
Groep 1/ 3 krijgt een na een uitleg over de boerderij een rondleiding over het bedrijf. We laten de leerlingen gedurende ongeveer 2 uur zoveel mogelijk aspecten van de melkveehouderij zien, doen en beleven. We geven een interactieve rondleiding, waarbij we laten zien en ervaren hoe de zwartbonte dames zich laten melken en dat zij binnen of buiten kunnen zijn wanneer zij dit willen. Een kijkje bij de melkrobot, in de tractor zitten, in het hooi spelen, koeien voeren, kalfjes aaien komt aanbod. Tussendoor houden we een pauze en krijgen de kinderen een beker (chocolade) melk, voor de leerkracht en begeleiding is er koffie en thee.

Groep 4 en 5
Na een interactieve, inleidende uitleg over de melkveehouderij gaan we op de boerderij in circuitvorm in groepjes aan de slag met opdrachten verzorgd door ZuivelNL. Aanbod komen o.a. de volgende onderdelen: Melk - Kalfjes - Veevoer - Voergang en mest. Bij deze les zijn 6 begeleiders/ouders vanuit school nodig om de groepjes kinderen tijdens de opdrachten op de boerderij te begeleiden. Tussendoor houden we een pauze en krijgen de kinderen een beker (chocolade) melk, voor de leerkracht en begeleiding is er koffie en thee.


Groep 6 t/m 8
Voor groep 5 t / 8 maken we gebruik van de het lesmateriaal van 'Stilte naaste de Stad' van de Vockestaert. Na een interactieve, inleidende uitleg over de melkveehouderij gaan we op de boerderij in circuitvorm in groepjes aan de slag met het boekje 'Op bezoek bij de boer' en met o.a. materialen uit de leskist. Aanbod komen o.a. de volgende onderdelen: Melk - Kalfjes - Veevoer - Voergang en mest - Vogels rond de boerderij - Wat leeft er in de sloot - Rondje boerderij. Ook komen de kinderen te weten hoe wij de koeien verzorgen, wat we doen aan duurzaamheid, milieu en energie opwekken. Bij deze les zijn 6 begeleiders/ouders vanuit school nodig om de groepjes kinderen tijdens de opdrachten op de boerderij te begeleiden. Tussendoor houden we een pauze en krijgen de kinderen een beker (chocolade) melk, voor de leerkracht en begeleiding is er koffie en thee.


       

Eventueel kunnen we aansluitend de polder in wandelen, om cultuurhisorie, natuur, agrarische bedrijvigheid en wateropvang ('berging') in het landschap te bekijken.


Aanmelden voor een bezoek

Leerkrachten van scholen uit de regio Midden-Delfland, Vlaardingen, Schiedam en het Westland, kunnen een gratis boerderij excursie aanvragen bij de ANV Vockestaert. Leerkrachten van scholen uit Delft kunnen terecht bij NME de Papaver voor een bezoek aan ons en leerkrachten van scholen uit Den-Haag bij NME Den-Haag.


Ter voorbereiding op het bezoek aan de boerderij

Ter voorbereiding op het bezoek aan de boerderij kan er een digitale les worden gegeven of wat filmpjes worden bekeken, dit is niet noodzakelijk, maar het is wel leuk als de leerlingen alvast wat kennis hebben opgedaan, dan kunnen we met die kennis verder tijdens het bezoek op de boerderij.

Gratis brochures

Gratis brochures en lesmaterialenbij Zuivelonline.

Kijk voor nog veel meer (gratis) lesmaterialen opboerderijeducatienederland.nlDigitale lesmaterialen

Erg leuke Digibordlessen over melk(veehouderij) van ZuivelNL.

Vraag het aan de boer. Selecteer een vraag en krijg antwoord.


Filmpjes

Filmpje over een ochtend op een boerderij zoals die van ons.

Filmpje over wat een koe nodig heeft om melk te kunnen geven.

Filmpje over Vrij Keuze Weidegang zoals dat bij ons gebeurt.

Filmpje met een impressie van een rondleiding op ons bedrijf.


Spreekbeurt

Klik hier als je je spreekbeurt wilt houden over het boerenleven.Schoolreisje

Een boederijbezoek kan ook als (gratis) educatief schoolreisje voor een ochtend of een middag! Neem contact op voor de mogelijkheden. We kunnen een boerderijbezoek eindeloos uitbreiden met bijvoorbeeld een: slootonderzoek, een wandeling door het weiland, zelf boter maken, kalfjes de fles geven, picknicken in het weiland, slootje springen, etc. etc.

Beleef koeien van dichtbij

Hoe worden koeien gemolken?

Hoe werkt zonne-energie?


Rondleiding met Picknick voor KDV / BSO

Laat de kinderen beleven hoe het is op een 'echte boerderij'. Ervaar de rust, de ruimte, de natuur tijdens een picknick in het weiland. Voor kinderdagverblijven/BSO verzorgen wij rondleidingen waarna het mogelijk is om midden in het weiland of in de boerenschuur te picknicken. Stuur ons een emailbericht voor meer informatie.

Contact

Per fiets

Wij zijn zeer centraal gelegen en daardoor voor de hogere basisschool groepen goed bereikbaar per fiets:

Naaldwijk, Poeldijk en Rijswijk =                         30 min. fietsen
Wateringen, Wateringseveld en Kwintsheul = 20 min. fietsen
De Lier en Den Hoorn =                                       15 min. fietsen

Raadpleeg ANWB routeplanner (fiets) of Google map (fiets) voor de exacte route.


Openbaar Vervoer

Wij zijn bereikbaar met bus 32 vanaf Delft Centraal station, perron G (bus rijdt via halte Reinier de Graaf gasthuis en Den Hoorn).

Een dagkaartje (heen en terug) voor kinderen van 4 tot 11 jaar kost 3 euro. De prijs voor een enkele reis voor volwassenen is E 1,83

De busrit duurt 10 minuten en het is 10 minuutjes wandelen vanaf halte 't Woudt naar onze boerderij (zie kaartje hierboven).