Melkkoeien

Zomer: Vrijekeuze

In de zomer hebben de koeien de keuze: binnen blijven of de wei in. De deur naar de wei staat dan dag en nacht open (van 1 april tot 1 november, 200 dagen, 24 uur per dag). Wij zien dat de koeien voornamelijk naar buiten gaan als het aangenaam weer is. Op hete dagen bijvoorbeeld, zien wij dat ze overdag liever binnen blijven en 's nachts heerlijk buiten vertoeven.Op een dag met veel regen blijven ze liever binnen in onze comfortabele stal. Een koe houdt van rust en comfort.

In de stal is licht, frisse lucht, vers gras, schoon drinkwater, schone roosters en er zijn opgestrooide ligboxen in de stal. In de zomer voeren we vers gras in de stal.
Zie ook: 'zomerstalvoedering' op de pagina Machines.

De koeien bepalen zelf wanneer zij zich laten melken door de melkrobot. De melkrobot is een gewilde attractie onder de koeien. In de melkrobot krijgen zij brok. Gemolken worden en brok eten vinden de koeien fijn. Er heerst 24 uur per dag een gemoedelijke sfeer in de stal. Sommige koeien hebben het zo naar hun zin in de stal dat zij niet eens de moeite nemen om de wei in te lopen. Ook zien wij op hele warme dagen of regenachtige dagen dat de koeien liever binnen blijven.

We streven ernaar om de koeien in goede gezondheid zo oud mogelijk te laten worden, we investeren in een goede leefomgeving voor onze koeien.

Een koe die het goed heeft, geeft veel melk: Als de boer goed is voor zijn koe, is de koe goed voor de boer.

Winter

In de winter blijven de koeien binnen. De zijgevels kunnen eventeel naar gelang de kou, deels of helemaal afgesloten worden met dikke, plastic rolgordijnen. Zodat het behagelijk blijft in de stal. We voeren de koeien dan ingekuild gras en maïs.

In de stal kunnen de koeien liggen op ruime ligplaatsen die wekelijks gevuld worden met strooisel. Er zijn voldoende drinkbakken aanwezig, want een melkgevende koe drinkt 100 liter water per dag. Er is voldoende frisse lucht in de stal. De zijgevels zijn aan beide zijden helemaal open. Er hangen 2 automatische, roterende koeborstels. Daarnaast wordt 24 uur per dag de roostervloer schoon geveegd door een mestrobot.

5x Per jaar worden de klauwen van alle koeien bijgewerkt door de klauwbekapper van AB Zuid-Holland. Op deze manier houden we de klauwen van de koe in een goede conditie.

Automatisch roterende vee borstel


Friesland Campina

Wij produceren weidemelk voor Friesland Campina momenteel bijna 1.000.000 liter per jaar. De koeien kunnen van het vroege voorjaar tot het late najaar buiten grazen. 3 x Per week wordt de melktank geledigd.





Campina boerderijen voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, milieu, dierenwelzijn, natuur en het klimaat. Deze eisen zijn het hoogst van Europa en waarschijnlijk zelfs wereldwijd het aller hoogst. Op de genoemde vijf gebieden wordt continue controle uitgevoerd. En er worden diverse administraties bijgehouden via intranet en apps, die gecontroleerd worden door Friesland Campina om te kijken of er aan de eisen wordt voldaan.

Als je als bedrijf aan de eisen voldoet, dan mag je "Planet Proof" melk leveren.

Onze koeien worden 4x per jaar door dierenarts gecontroleerd en we proberen zo min mogelijk antibiotica bij de koeien te gebruiken. De melk voldoet aan de hoogste eisen.Zuurtegraad vet, celgetal, reinheid, kiemgetal moeten in orde zijn. De reinigingsmiddelen mogen niet achterblijven in de melk en deze mogen geen chloor bevatten. De gehaltes in onze
4.45 % vet
3.70 % eiwit

Friesland Campina exporteert zuivel over de hele wereld. Friesland Campina probeert de melk zo goed mogelijk tot waarde brengen dit komt tot uiting in de zeer uiteenlopende producten. De boeren zijn betrokken bij Friesland Campina, zij zijn in het beginsel eigenaar van de cooperatie.



De Fokkerij


Onze koeien zijn van het ras Holstein Frisian. Ook hebben we een aantal koeien van het ras Montebeliarde. Zwartbont en een enkele roodbont.  

Op de foto hieronder zijn de zwartbonte koeien van het ras Holstein Frisian en een roodbonte koe is van het ras Montebeliarde.

Elke koe krijgt elk jaar 1 kalfje. Na de geboorte geeft de koe eerst biest. Biest is essentieel voor een pasgeboren kalf, hierin zitten belangrijke voedingsstoffen en antistoffen. Gedurende 10 maanden geeft een koe melk. De eerste tijd veel en later in de lactatieperiode steeds minder. De daarop volgende 2 maanden geeft de koe geen melk en is de koe aan het einde van de drachtigheid. Vervolgens wordt het volgende kalfje geboren. Een koe is 9 maanden drachtig. De koe wordt ongeveer 3 maanden na de geboorte van een kalfje weer geïnsemineerd.

kalf, pink, vaars, schot, koe
De kuiskalveren houden wij grotendeels aan voor de opfok van nieuwe melkkoeien. De stierkalfjes verlaten het bedrijf. Als het kalf ongeveer 1,5 jaar oud is heet het een pink. Een pink wordt "tochtig" en voor het eerst geinsemineerd. Na ongeveer 2,5 jaar verzorging wordt het 1e kalfje geboren, we noemen dit een vaarzenkalfje en de moeder heet dan een vaars. 1 jaar later als het 2e kalfje geboren wordt heet de koe een schot. Na het 3e en volgende kalfje heet de koe eigenlijk pas echt: koe.

stier
Wij hebben op het bedrijf geen stier, maar kopen het sperma in bij de CRV. Wij insemineren de koeien zelf.

Digitale Vruchtbaarheidssenoren

Wij werken met het Ovalert-systeem van de CRV. Dit is een tochtigheids detectie systeem dat de cyclus van alle koeien in beeld brengt. Dit d.m.v. het tellen van stappen (activiteit meten). Elke koe draagt een sensor aan zijn halsband die de activiteit van de koe meet. Als de koe tochtig/vruchtbaar is, wordt zij actiever, we krijgen dan via de app een bericht dat de koe tochtig is. Vervolgens gaan we koe insemineren. Op deze manier kunnen we alle koeien en pinken op tijd drachtig krijgen. Hierdoor hoeven minder koeien het bedrijf te verlaten vanwege drachtigheidsproblemen. Ook zal er meer melk geproduceerd worden met dezelfde hoeveelheid koeien.


Robot aan stalzijde

Robot aan schone zijde