Zien, doen & beleven met natuur -en boerderijeducatie (kosteloos)

Met natuur -en boerderijeducatie brengen we stad en platteland dichter bij elkaar. Kinderen leren op jonge leeftijd hoe een boerderij in elkaar zit en wat ervoor nodig is om zuivel te produceren.

Wij zijn een gecertificeerde educatie boerderij en verzorgen interactieve educatielessen voor ZuivelNL en Vockestaert. Basisscholen uit de regio kunnen kosteloos een natuur -en boerderijeducatieles aanvragen voor de groepen 3 tot en met 8. De lessen vinden plaats in maart, april, mei, juni, september, oktober en november.

Wij zijn aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Wij voldoen aan de eisen die het Platform Boerderij Educatie Nederland stelt aan educatie boerderijen. Met hoofd, hart en handen beleven en leren de kinderen in 2 uur meer, dan een hele dag in de schoolbanken. Bekijk ook het filmpje over het boerderijbezoek van Boerderijeducatie Nederland.

Doelgroepen

  • Basisscholen groep 3 t/m 8.

Disciplines

Dieren (koeien, kippen, konijnen, paard, ponies, katten)

Duurzaamheid (kringloopboerderij, warmtewinning uit melk, zonne-energie, led verlichting in de stal, klimaat beheersing in de stal met stalgordijnen, hergebruik van afvalwater)

Natuur (vogels, grassen, bloemen, wildlife in de polder)

Voeding (welke (zuivel)producten kun je van van melk maken? Welke belangrijke bouwstoffen bevat melk? Bijv. workshop boter maken)

Techniek (melkrobots, landbouwmachines en tractoren)

Water (slootopdracht en/of uitleg bij de waterberging in de Woudtse polder)

Duur: Ongeveer 2 uur


Groep 3 t/m 8
Na een interactieve, inleidende uitleg over de melkveehouderij gaan we op de boerderij in groepjes in circuitvorm aan de slag met leuke opdrachten verspreid over de hele boerderij, verzorgd door ZuivelNL. Aanbod komen o.a. de volgende onderdelen: melk(en) - kalfjes - aan het werk- veevoer - mest - het weiland - vogels rond de boerderij - wat leeft er in de sloot? - andere dieren op de boerderij - boter maken (alleen bij groep 3 en 4) - hoe werkt een zonnepaneel? (alleen bij groep 5 t/m 8). Bij de opdrachten is voor elk groepje van 4 à 5 leerlingen een begeleider/ouder vanuit school nodig om de groepjes tijdens de opdrachten op de boerderij te begeleiden. We laten de leerlingen gedurende ongeveer 2 uur zoveel mogelijk aspecten van de melkveehouderij zien, doen en beleven. Tussendoor houden we een pauze en krijgen de leerlingen een beker (chocolade) melk, voor de leerkracht en begeleiding is er koffie en thee.




Aanmelden voor een bezoek

Leerkrachten van scholen uit de regio Midden-Delfland, Vlaardingen, Schiedam en het Westland, kunnen een gratis boerderij excursie aanvragen bij de ANV Vockestaert. Leerkrachten van scholen uit Delft kunnen terecht bij NME de Papaver voor een bezoek aan ons en leerkrachten van scholen uit Den-Haag bij NME Den-Haag.


Ter voorbereiding op het bezoek aan de boerderij

Ter voorbereiding op het bezoek aan de boerderij kan er een digitale les worden gegeven of wat filmpjes worden bekeken, dit is niet noodzakelijk, maar het is wel leuk als de leerlingen alvast wat kennis hebben opgedaan, dan kunnen we met die kennis verder tijdens het bezoek op de boerderij.

Gratis brochures

Gratis brochures en lesmaterialenbij Zuivelonline.

Kijk voor nog veel meer (gratis) lesmaterialen opboerderijeducatienederland.nl



Digitale lesmaterialen

Erg leuke Digibordlessen over melk(veehouderij) van ZuivelNL.

Vraag het aan de boer. Selecteer een vraag en krijg antwoord.


Filmpjes

Filmpje over een ochtend op een boerderij zoals die van ons.

Filmpje over wat een koe nodig heeft om melk te kunnen geven.

Filmpje over Vrij Keuze Weidegang zoals dat bij ons gebeurt.

Filmpje met een impressie van een rondleiding op ons bedrijf.


Spreekbeurt

Klik hier als je je spreekbeurt wilt houden over het boerenleven.



Schoolreisje

Een boederijbezoek kan ook als (gratis) educatief schoolreisje voor een ochtend of een middag! Neem contact op voor de mogelijkheden. We kunnen een boerderijbezoek eindeloos uitbreiden met bijvoorbeeld een: slootonderzoek, een wandeling door het weiland, zelf boter maken, kalfjes de fles geven, picknicken in het weiland, slootje springen, etc. etc.

Beleef koeien van dichtbij

Hoe worden koeien gemolken?

Hoe werkt zonne-energie?

 

 

Contact

Voor meer informatie of voor in het inplannen van een boerderijbezoek bij ons, kunt u contact met ons opnemen:

Woudseweg 180A
2636 AW Schipluiden

Per fiets

Wij zijn zeer centraal gelegen en daardoor voor de hogere basisschool groepen goed bereikbaar per fiets vanuit:

Naaldwijk, Poeldijk en Rijswijk 30 min. fietsen
Wateringen, Wateringseveld en Kwintsheul 20 min. fietsen
De Lier en Den Hoorn 15 min. fietsen

Raadpleeg ANWB routeplanner (fiets) of Google map (fiets) voor de exacte route.


Openbaar Vervoer

Wij zijn bereikbaar met bus 32 vanaf Delft Centraal station, perron G (bus rijdt via halte Reinier de Graaf gasthuis en Den Hoorn).

Een dagkaartje (heen en terug) voor kinderen van 4 tot 11 jaar kost 3 euro. De prijs voor een enkele reis voor volwassenen is E 1,83

De busrit duurt 10 minuten en het is 10 minuutjes wandelen vanaf halte 't Woudt naar onze boerderij (zie kaartje hierboven).